ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΑΝ: Εντός των ημερών επικαιροποιημένο πρωτόκολλο για τα σχολεία

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα αφορούν τη διαχείριση κρίσεων

ΚΥΠΕ

Εντός των ημερών θα έχουμε επικαιροποιημένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση κρίσεων στα σχολεία με τη βοήθεια της Αστυνομίας, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την ΟΕΛΜΕΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαχείριση του περιστατικού με το μέιλ που εστάλη στα σχολεία την περασμένη Παρασκευή, η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη τις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες – όπως είπε - στη μεγάλη τους πλειονότητα έδρασαν με ψυχραιμία και ακολούθησαν το πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιήθηκε και ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο. «Το πρωτόκολλο δεν ετοιμάζεται από το Υπουργείο Παιδείας», σημείωσε η Υπουργός, εξηγώντας ότι αυτό ετοιμάζεται σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα.

«Ήταν μια ευκαιρία μέσα στην όλη τραγικότητα – γιατί ήταν ένα σοβαρό συμβάν - για όλους μας να βελτιώσουμε και να τροποποιήσουμε τα πρωτόκολλά μας εκεί και όπου χρειάζεται», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας. «Κυρίως μάς δίνεται η ευκαιρία να επιμείνουμε στη συστηματική επιμόρφωση των στελεχών μας στα σχολεία. Κυρίως μας ενδιαφέρει να δράσουμε καλύτερα με τη χρήση της τεχνολογίας, ενημερώνοντας γονείς και συνεργάτες μας», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι ακόμα και μέσα από αυτήν την κατάσταση υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι οι αλλαγές στα πρωτόκολλα αφορούν τη διαχείριση κρίσεων, σημειώνοντας ότι έχουν συμπεριληφθεί θέματα όπως η ψυχολογική στήριξη των παιδιών και η ενημέρωση μέσω της τεχνολογίας. «Εντός των ημερών θα έχουμε επικαιροποιημένο πρωτόκολλο με τη βοήθεια της Αστυνομίας», υπογράμμισε.

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτημα γιατί κάποιες τάξεις εκκενώθηκαν την Παρασκευή ενώ άλλες όχι, η Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι συζητήθηκε το επίπεδο επικινδυνότητας από την αρχή. «Οι διευθύνσεις των σχολείων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εγκρίνουν και με βάση τα δεδομένα που έχουν. Το γεγονός ότι (Σ.Σ. το περιστατικό) ήταν χαμηλής επικινδυνότητας οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις, σε συνεργασία με την Αστυνομία», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τα παράπονα που διατύπωσαν γονείς αναφορικά με την ενημέρωσή τους για το περιστατικό, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν αναμένεται αυτού του είδους η ενημέρωση προς τους γονείς. «Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα έχουμε βελτίωση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, συνεχάρη τους διευθυντές των σχολείων για τη διαχείριση του περιστατικού με το απειλητικό μέιλ. «Το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος – και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί – συμπεριφέρθηκαν με ωριμότητα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις δεν τινάχθηκαν στον αέρα.

Ακόμη, ανέφερε ότι το εν λόγω περιστατικό «ήταν χρήσιμο ως άσκηση αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι συζήτησε το θέμα με την Υπουργό Παιδείας και όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού κόσμου.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τα σχολεία έλαβαν μέιλ από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το συμβάν, τα οποία δεν έφεραν υπογραφή, υποδεικνύοντας ότι «Δεν επιτρέπεται στο Υπουργείο Παιδείας να έρχονται μέιλ χωρίς υπογραφή».

«Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι, να γίνουμε υπεύθυνοι, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αυτό είναι γάγγραινα τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα είπε ότι έθεσε το θέμα σε συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό και ότι θα μπει μια τάξη, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση. «Ας σοβαρευτούν στο Υπουργείο Παιδείας και ας λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, γιατί μπορεί να προκύψουν και πιο σοβαρά ζητήματα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση